Už za pár dní zadrnčí školní zvonek naposledy a děti se přijdou domů pochlubit s vysvědčením. Že si pomalu chystáme rákosku? I když malí studenti nepřinesou „samé biče“, na tělesné tresty rychle zapomeňme a raději jim kupme dárek, ze kterého budou mít radost. Alespoň za to, že těch dlouhých 10 měsíců vůbec vydrželi!

 

Mami, žijeme ve 21. století!

Jestli jsme v mládí dostávaly na začátku prázdnin knihy, nějakou tu drobnou kačku nebo výlet s rodinou pár kilometrů za město, je třeba si přiznat, že tohle dnešním dětem zkrátka nestačí. Knihu do počítače jen těžko někam nacpou, stovka je žalostně málo (to nestačí ani na „mekáče“) a výlet stihnou absolvovat za pět minut a bez hnutí – díky virtuálním prohlídkám na internetu. Nedá se nic dělat, musíme holt přitlačit na fantazii i peněženku!

Začněme v říši techniky. Z té vyšší kategorie se nabízí notebook nebo mobilní telefon. Při výběru zvažme, jestli vybraný model má dostatečně velkou paměť, bezdrátové připojení k internetu, vestavěnou webkameru a co nejlepší grafické, zvukové a operační parametry. To proto, aby na něm milá dítka mohla hrát hry. Doporučujeme například MSI CX700-082XCZ nebo HP Pavilion dv7-3190ec. U mobilů platí podobná kritéria – co nejvíce funkcí, kvalitní fotoaparát a kamera, vysoké rozlišení displeje, případně připojení k internetu. Tomu vyhovuje např. Nokia 5800 XpressMusic NAVI nebo Samsung S5560.

Menší kluci ocení speciální doplňky k počítači, jako je např. webkamera ve tvaru fotbalového míče (lan-shop.cz; 386 Kč) nebo myš ve tvaru mercedesu (aspex.cz; 799 Kč). Kamarádům vytřou zrak i novinkou, která si říká antigravitační auto. Výrobci totiž povýšili klasické autíčko na dálkové ovládání na model popírající fyzikální zákony – hračka jezdí po zdech i po stropě (více na videu; smartstore.cz, cena 1029 Kč). Dobrým nápadem může být i mp3 přehrávač nebo hodinky.

Mozek na prázdniny nejede

V případě, že chceme své ratolesti zároveň potěšit i trochu potrápit, sáhněme po moderních skládačkách a hlavolamech. Pro menší školáky je vhodná japonská stavebnice LaQ, která s dítětem „mluví“. Úkolem je z jednotlivých dílků složit podle návodu příslušný plochý nebo prostorový tvar – když malý řešitel spojí dílky k sobě správně, stavebnice „radostně cvakne“, což by podle psychologů mělo dítě povzbudit a zároveň prospívat jeho emočnímu rozvoji (např. balení Chameleon – jinehracky.cz, 330 Kč).

Pro první stupeň základní školy se hodí i skládačka Moov – několika cenami ověnčený nizozemský výrobek se pyšní tím, že z jeho jedné sady lze sestavit hned několik hraček, které jsou stejně velké jako děti. Např. ze stavebnice 7v1 podle návodu mohou naši caparti bez pomoci vyrobit motorku, jeřáb, sněžný skútr, Harley, vrtulník, funkční koloběžku nebo pravěkého ptáka. Dostupné jsou různě velké sety (např. obchod bergteam.cz, 6250 Kč).

Větší děti (od 9 let) možná ocení NeoCube – kostku z 216 silně magnetických kuliček, ze které se dají tvořit neuvěřitelné ornamenty (více na videu; např. neomagnet.cz, 295 Kč).

Dostaneš zážitek a basta!

Stále ještě máme čas obdarovat potomka originálním letním táborem. Dnes už většina bývá tematicky zaměřená – letopisy Narnie, akční adrenalinový týden, angličtina se Sherlockem Holmesem, počítače a hry, speciální tábor pro děti od 4 do 12 let, zahraniční výjezdy… (velká nabídka je např. na tabory.cz). Kvůli zážitku ale nemusíme dceru nebo syna posílat na několik dní pryč – nabitý den za odměnu si můžeme užít společně s nimi!

S mladou slečnou vyrazme na kosmetiku a nákupy, exkurze do světa dospělých v podobě manikúry, příp. masky a novinky v šatníku ji zaručeně nadchne. Syna můžeme poslat s tatínkem na velký fotbalový zápas nebo paintball. Jako rodina si užijeme i výlet do aquaparku a zoo, horolezeckou stěnu, den s golfem (včetně speciální lekce pro děti) nebo závody na dětských motokárách a čtyřkolkách (nabízejí zážitkové agentury).

Jak je vidět, možností, jak udělat radost, je spousta. Stačí si jen vybrat!